Vanaf 2 april: nieuwe tentoonstelling: “Grenscorrectie 49-63”

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat aan de grens met Duitsland grenscorrecties(annexaties) plaatsvonden.

Dit gebeurde omdat Duitsland de enorme oorlogsschade van Nederland niet kon vergoeden.

De regering in Den Haag was van mening dat Duitsland land moest afstaan. De geallieerde overheden stonden dit toe.

De oude grens veranderde op 19 plaatsen. De bekendste zijn Elten en Tudderen. Opnieuw werd duidelijk dat het beleid in Den Haag grote invloed heeft op het dagelijks leven van grensbewoners.

Ook de grens tussen Suderwick en Dinxperlo veranderde behoorlijk. Suderwick-west werd Nederlands grondgebied. Op 23 april 1949 om 12.00 uur werd Dinxperlo 0,64 km2 groter. Die middag gingen Engelse  militairen, vergezeld van rijksambtenaren, marechaussee en plaatselijke bestuurders Suderwick-west binnen en verplaatsen de grens. De nieuwe grens werd door  dunne ronde palen met een vlag aangegeven. Later werden nieuwe houten grenspalen ingegraven.

Voor ruim 300 Suderwickers had deze correcties grote gevolgen. Aan de lokale grensgeschiedenis werd een nieuwe bladzijde toegevoegd.

Jaap Snijders, een vrijwilliger van het Grenslandmuseum, heeft zich verdiept in de aanleiding, de gevolgen en het verloop van  grenscorrectie van Dinxperlo/Suderwick. Hij heeft een bijzondere tentoonstelling samengesteld, die vanaf dinsdagmiddag 2 april tot eind juni te zien is  in de voorkamer van het museum.

Foto: collectie Ben Maandag

Delen: