Grenslandmuseum prachtig uit de steigers
Het Grenslandmuseum is uit de steigers en staat weer prachtig te pronken. Het dak is gerestaureerd en geïsoleerd, het voegwerk is hersteld, de kozijnen zijn gerepareerd, en er is isolerend achterzetglas geplaatst. Alles binnen de regels die er nu eenmaal zijn voor een Rijksmonument. Theo Diepenbroek: “Een paar kleine dingetjes moeten nog, maar ons Grenslandmuseum staat er weer mooi bij, helemaal nu we het pand schoongemaakt hebben en wat kerstverlichting hebben aangebracht. Het was een flinke klus, die een flinke klap geld kostte, opgebracht dankzij onze sponsors en subsidies, en door wat heel veel zelfwerkzaamheid van de klusploeg zijn we nu klaar voor de toekomst.”
Eigenlijk was het de bedoeling dat er van het Grenslandmuseum op donderdag 17 december opnamen gemaakt werden door Museum TV, maar dat is uitgesteld vanwege de coronabeperkingen. Restaurateursbedrijf De Vries haalde evengoed wel de deadline; er resten nu nog een paar kleine klusjes. Theo Diepenbroek vertelt: “Aan de achterkant bleek een goot doorgeroest; er wordt nu een nieuwe gemaakt en die zal ook dit jaar nog worden geïnstalleerd. En zo zijn er nog wat kleine dingen, maar het grote werk is klaar. De klusgroep heeft zich flink ingezet bij het schoonmaken van het gebouw, en we waren al druk in de weer met de herinrichting om klaar te zijn voor MuseumTV. Dat schuift even door en gebeurt nu ergens na 19 januari, als het weer mag.”
De isolerende maatregelen zorgen voor een drastische verlaging van de energielasten van het Grenslandmuseum. Het isolerende glas werd aan de binnenzijde geplaatst, om te zorgen dat het authentieke buitenaanzicht van van het Rijksmonument onveranderd is. Tijdens het herstel en de isolatie van het dak bleken vooral de rode dakpannen erg slecht – ongeveer een kwart van het pand is met rode pannen gedekt, de rest met blauwe – en moesten er zo’n 600 nieuwe worden aangeschaft. Verder zijn de kozijnen gerestaureerd volgens de regels voor een Rijksmonument en is het voegwerk hersteld.
Terwijl het gebouw in de steigers stond werd er binnen gewerkt aan de nieuwe inrichting. Theo Diepenbroek vertelt: “De entree van het museum was eigenlijk min of meer een huiskamer. Dat hebben we veranderd: het is nu een douanekantoor. Harm Takke had nog een ouderwets bureau, en zo hebben de kommiezen een plekje gekregen in ons Grenslandmuseum. In het hoge deel van het museum wordt een permanente tentoonstelling gerealiseerd over de grens door de eeuwen heen, met foto’s, teksten, en wat materialen. En Verder hebben we van die grote rood-wit-blauwe vlag, die na de Bevrijding van om de toren van de Dorpskerk hing, nu een blikvanger gemaakt: hij siert de hele achterwand van het museum. In het lage deel maken we een expositie over leven op de grens tussen Nederland en Duitsland. In het het museum komt ook een echte slagboom, die beide ‘landen’ scheidt. We hadden natuurlijk al een uitgebreide collectie spullen, maar die is onlangs nog uitgebreid. Een Duitse oud-douaneman had een grote collectie spullen, in een soort van museumpje in Emmerik, maar hij moest die ruimte leeg opleveren en had geen andere plek. Hij heeft ons gebeld en gevraagd of we belangstelling hadden, dus zijn we met van die kleine vrachtwagentjes de spullen gaan ophalen. Nu kunnen we er echt wat moois van maken.”
Zo wordt er hard gewerkt om het Grenslandmuseum klaar te maken. Voor de opnamen van MuseumTV, begin volgend jaar, maar meer nog voor de bezoekers die hopelijk vanaf 1 april weer naar het museum (mogen) komen. Theo Diepenbroek: “We kennen altijd een winterpauze, omdat het dan niet lonend is om het museum open te houden: de bezoekersaantallen zijn dan drastisch lager. Hoewel we, vanaf 1 september tot de start van de winterstop op 1 november, met beperkte openingstijden en beperking qua aantallen bezoekers, toch nog best veel mensen hebben mogen begroeten. We hopen dat dat vanaf 1 april weer kan.”
De nieuwe folder is klaar, en wordt in het voorjaar overal afgeleverd, en dan maar hopen dat corona begin april zo ver onder controle is, dat het museum weer open kan. In het Grenslandmuseum heeft een fraai sponsorbord een mooi plekje gekregen, met daarop alle namens van sponsors, vrienden van het Grenslandmuseum en subsidiegevers die de grote opknapbeurt mogelijk maakten. Penningmeester Theo Diepenbroek: “Op dat bord is trouwens nog ruimte, hoor, dus nieuwe sponsoren zijn van harte welkom!” Zijn medebestuursleden, de vrijwilligers en hij zijn blij met het resultaat, en horen dat ook van anderen. “We horen vaak dat het Grenslandmuseum er nog nooit zo prachtig heeft bij gestaan als nu!”
Bron: De Band, Lydia ter Welle – Foto’s: Frank Vinkenvleugel